Dr. Nurettin AYDIN kimdir?..
Kendisini üç kelimeyle şöyle tarif eder: öğrenci, idealist, kalkınmacı

"Kendisini vatandaş olarak kendisi kaydettirdi"
1966 yılında Hakkari’nin Bağışlı köyünde, yedi kardeşli bir ailede dünyaya geldi. Köydeki ilkokulun üçüncü sınıfındayken babasını kaybetti. Bir sonraki yıl yatılı okula gitmesine karar verildi, ancak henüz kimliği bile yoktu. Abisiyle birlikte, ilk kez şehre (Hakkari’ye) gittiler ve nüfus idaresine gidip nüfusa kayıt oldular. Doğum tarihlerini bilmedikleri için tahmini tarihler yazıldı ve bu nedenle kayıttaki doğum tarihi 1968’dir. Gerçek tarihini ise yıllar sonra öğrenebildi.

"Okuyabilen şanslı köylülerden biri"
İlkokulun son iki yılını Yüksekova Yatılı Bölge Okulunda, Ortaokulu da Hakkari Yatılı Bölge Okulunda okudu. 1980 yılında ortaokulu bitirdiğinde, 12 Eylül darbesi gerçekleşmiş, şehirde mevcut olan, Vakıflar Müdürlüğüne ait yurt ve Ticaret Lisesine ait pansiyon kapatılmıştı. Artık liseyi okuyabilmesi için, şehirde kalacak yeri yoktu ve ev kiralayacak parası da yoktu. Bu nedenle eğitimine iki yıllık zorunlu bir ara verdi, köyde çiftçilik yapan ailesine yardım etti. İki yıl sonra Hakkari’deki Vakıflar Yurdu açılmıştı, artık liseye devam edebilmesi için kalabileceği bir yer vardı. Aynı yıl ilk kez açılan ve şehirdeki bütün yaşıtlarının girmek için yarıştığı, Hakkari Endüstri Meslek Lisesi sınavlarına girdi ve iyi bir dereceyle Elektrik bölümüne yerleşti.

Yurt sınavlarına girdi ve başarıyla geçti, fakat yurt, onu almıyordu. Çünkü ortaokul ile lise arasında iki yıl ara vermişti ve bu, yurda yerleştirme yönetmenliğine aykırıydı. Birkaç ay sonraki ek yerleştirme sınavına kadar tanıdıklarının evlerinde kaldı ve bu kez işini şansa bırakamazdı. Hala yüzü kızararak hatırladığı, hayatını değiştiren masum bir "sahtekarlık" yaptı: orta okuldan mezuniyetini gösteren evrakın üzerindeki tarihleri değiştirdi ve yurda yerleşti. Liseyi bitirdiğine okulda ÖSS’yi geçebilen dört öğrenciden biriydi. 80’li yılların Hakkari şartlarındaki meslek lisesi eğitimi (derslerin çoğu öğretmensiz geçiyor ve ÖSS hazırlık için dergi alacak parası yoktu, ayrıca üniversiteyi ne kazanabileceği ne de okuyabileceği umudu yoktu, ancak yine de sınava girdi, soruların o kadarda zor olmadığını sınav sırasında öğrendi) ve katsayı garabeti sonucu ancak Meslek Yüksek Okuluna yerleşebildi.

Yüksek Okulu bitirdiğinde, ailesine ekonomik destek olmak için hemen işe girdi ve çalışmaya başladı, fakat içindeki okuma isteği yarım kalmıştı. Meslek lisesindeki eğitiminin de etkisiyle, Elektrik Elektronik Mühendisliği okumak istiyordu ve çalışırken birkaç kez sınava girdi. Fakat geçmiş eğitim altyapısı ve katsayı garabeti buna izin vermiyordu. Bir ara, bölgesel hayvancılığı geliştirmek amacıyla S. D. Ü. Ziraat Mühendisliği, Hayvansal Üretim Bölümüne yerleşti, fakat işi ile birlikte yürütemediği için kayıt yapmadı. Eğitimini daha sonraki çalışma hayatı boyunca hala sürdürmektedir. Halihazırda 9. diplomayı almak üzeredir.

Üç yıl süren bir evlilik yaptı ve bir erkek çocukları oldu.
İlk evliliğinin bitmesinden dokuz yıl sonra, hala evliliklerini sürdürdüğü eşiyle evlendi.
Aile gelirinin çocukları okutma, okuyan çocukların üretime ve kalkınmaya katkılarını yaşayarak içselleştirdiği için, bölgesel kalkınmaya sürekli hassasiyet gösterdi ve iş alanları oluşturmaya çabaladı:
"İş olacak ki aş olsun, çocuklar okutulabilsin, bölge kalkınsın"
»
Hakkari kilimlerini tanıttı
Hakkari kilimlerine pazar bulmak için yurt dışı ve yurt içi piyasasındaki birçok kişiye numuneler gönderip tanıtım yaptı.
»
Hayvancılığa destek verdi
Hayvancılığı geliştirmek için önce DESAN Ltd. Şti.’yi kurdu, kapsamlı bir proje geliştirdi, Hazine Müsteşarlığından Teşvik belgesi aldı ve OVAŞ A.Ş.’ye nevi değişikliği ile yerli iş adamlarını bir araya getirdi. Proje Hakkari/Yüksekova’da kısmen hayata geçirildi. Ortaklar ile yaşanan sorunlardan dolayı tamamlanamadı. Halen bir kesimhane, soğuk hava depoları ve arıtma tesisleri ile ilçede hizmet vermektedir.
»
Kooperatif kurup, arıcılık ve ormana destek verdi
Bağışlı Tarımsal Kalkınma Kooperatifini kurdu, 2002-2010 tarihleri arasında bizzat başkanlığını yaptı. Kooperatif çatısı altında iki arıcılık projesi, bir cevizcilik projesini hazırladı ve hayata geçirdi. 57 aileye arıcılık malzemeleri temin edildi, arıcılık eğitimleri ile birlikte üretime başlatıldı. 100’er fidanlık 50 ceviz bahçesi kuruldu.
»
Kalkınma için dernek kurdu
Hakkari’de ve Ankara’da iki defa, kalkınma faaliyetlerini çatısı altında yürütmek amacıyla dernek kurdu, her ikisinde de ekonomik nedenlerden dolayı bir süre sonra kapattı. Dernek çatısı altında gönüllü olarak, yoksul ailelerin kredi kullanarak iş kurmaları için kendilerine proje hazırladı. Birçoğu işlerini kurdu ve halen devam etmektedirler.
»
Sanal dünyada desteğini esirgemedi
Bölgesel kalkınma bilincini yaygınlaştırmak amacıyla, web siteleri kurdu, yerel düzeyde yüzlerce köşe yazısı, bülten, afiş, blog yayınladı.
Tüm bu çabaları sonucu ancak 300 civarında aileyi iş sahibi yapabilmişti. Bu sayı ve ilerleme hızı (her ne kadar bölge tarihinde diğer herkesin başardıklarından fazla olsa da) bölge kalkınması için yeterli değildi.

"Bilgi tüm hastalıkların ilacıdır"
Bölgesel kalkınmayla ilgili projeleri istediği hızda yürütemediğini düşünüp, bilgi ve yetkinliğini geliştirmek amacıyla Yüksek Lisans ve Doktora yapmaya karar verdi. Bu amaçla Hakkari’den Ankara’ya yerleşti. Sürekli öğrencilik hayatı halen burada sürmektedir.

"Çaba hayatın yasasıdır" (DSG)
1990-2006 tarihleri arasında, Türk Telekom’da teknisyen, baş teknisyen, teknik amir, teknik uzman, teknik müdür yardımcısı, pazarlama müdürü gibi unvanlarla çalıştı. Türk Telekom’un özelleştirilmesi sonucu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına geçti, halen tekniker kadrosunda aktif olarak çalışmaktadır.
Patentli birkaç buluş yanında günlük sorunlara çözüm üreten çeşitli projeler geliştirmiştir.